Common Sense als het beste model
Casper
Gebruik van goede modellen is niet altijd makkelijk

Trends en hypes zie je niet alleen in de mode, binnen de Software Development sector zie je het ook. Wat is hip, wat niet? Waar scoor je mee als bedrijf? Er zijn veel modellen en even zoveel afgeleide Software Development en Implementatie modellen soms gecreëerd door een organisatie om het verschil te maken en op te vallen.
Hoe kies je nu het ‘ beste ’ model? Wat werkt ... en wat niet? Da’s niet zo makkelijk te beantwoorden. Mijn advies is om goed te kijken wat bij jouw organisatie past. Je hoort vaak de term 'Agile'. En alles waar Agile in voor komt is hip. Agile is geen model maar een ‘levenswijze’. Je kan bijvoorbeeld het vergelijk maken met het zijn van vegetariër. Dat kun je niet leren, da’s een overtuiging
die je krijgt door inzichten. Op een dag besluit je om geen vlees meer te eten. De wijze waarop je vervolgens het inzicht (‘vegetariër zijn’) in de praktijk brengt kun je als een model beschouwen. Een model voor en van jou. Iets wat voor jou werkt. Je moet het immers wel vol kunnen houden.
Terug naar ‘Agile’. Belangrijk is als organisatie om als geheel het inzicht op te doen om anders te kunnen en te willen werken. Dus niet alleen de hippe Software Development Teams maar de organisatie als geheel. Kijk daarbij goed naar de nadelen. Net als de vegetariër op een BBQ, beetje jammer als je van BBQ-en houd. Afijn je snapt het vergelijk, soms moet je keuzes maken. Agile is een cultuur ding. De modellen die er bij horen, onder andere SCRUM, Kanban, RUP, zijn een uitwerking of implementatie ervan.
Boven alles geldt gebruik je gezonde verstand, Common Sense. Draaf niet door, wees niet bang om een model aan te passen zolang de uitgangspunten van de overtuiging en het model maar overeind blijven. Laat je adviseren door specialisten die het model en je organisatie kennen. Zij kunnen aangeven wat wel en niet tot succes zal leiden. Zelf zie ik dat 90% van het succes zit in de goede fit van een organisatie cultuur op de gekozen overtuiging en modellen.
Luister naar de mensen op de werkvloer, betrek ze erbij. Maak keuzes, bedenk alternatieven. Ontdek ook vooral wat niet werkt. Blijf realistisch. En boven alles: "Gebruik samen het gezonde verstand onafhankelijk van welk model dan ook !"
Casper.
Blog

Nu er veel nagedacht wordt over Digitale Transitie rijst de vraag; “ Wat doen we met al die digitale gegevens? ” Waar vroeger de website het eindstation was zijn er anno 2020 betere oplossingen. Waarom je beperken tot een website, of mobiel? “ -- Mobile first -- ” is een veel gehoorde kreet. Ik pleit er voor dat om te bouwen naar “ -- API-first -- ” (API staat voor; Application Programming Interface). Als we de software architectuur verdelen in een voor- en achterkant en we zetten daar een laag tussen die dat allemaal verbindt. We waren immers toch al bezig met het schaalbaar maken van de backend systemen (achterkant) in het kader van de digitale transformatie (Lees ook mijn blog over Digitale Transformatie , https://www.casperotto.nl/digitale_transformatie ). Hoe mooi is het als je een API-laag creëert waarop je alles zou kunnen aansluiten: een website of een mobiele applicatie of een koppeling met een ander platform of ….. wat je maar wil. Je bent flexibel om te doen wat voor jouw bedrijf het beste is. Bijvoorbeeld voor klanten een portaal realiseren waar ze zaken zelf kunnen regelen. Of koppelen met een ander portaal van een partner bedrijf. Ongekende mogelijkheden. Van belang is wel om de digitale transformatie goed door te voeren. Als systemen op een goede manier gekoppeld zijn heb je daar veel profijt van. Belangrijke vraagstukken zul je moeten beantwoorden (onder andere); • Welke delen van de architectuur gedragen real time, welke niet? • Waar leg ik gegevensverzamelingen aan? • Waar moet ik buffers creëren om niet (te) afhankelijk te zijn van andere systemen? • Waar maak ik gebruik van API’s en waar van (micro) services? Belangrijk is om goed het evenwicht in het oog te houden. Net als met alle goede apparaten moeten de componenten in balans zijn. Alleen dan werkt het optimaal samen. Naast het technische is het ook belangrijk dat je een groep met de juiste mensen samen stelt. Met focus op techniek, business en financiën. Multi disciplinair, laat ze samen werken, stel kaders op maar zo min mogelijk doelen. Laat het team dat doen, je kunt de uitkomst toetsen aan de strategie welke je voor ogen hebt. Misschien word je wel verrast met een uitkomst die je niet voor mogelijk had gehouden. Dat geeft je als ondernemer ook een boost, nieuwe terreinen verkennen, nieuwe dingen leren en ontdekken. Iedere disruptieve gebeurtenis, hoe vervelend ook, opent de deur voor nieuwe kansen en oplossingen. Laten we er wat mee doen! Casper. https://www.casperotto.nl/ https://www.casperotto.nl/blog