Productontwikkeling (deel 1); "De harde aspecten"
Een innovatieve weg naar een nieuw product
(click here for English version)

Productontwikkeling, het begint vaak met een idee, een gedachte aan iets nieuws, beetje in de zin van; “Wat zou het mooi zijn als …..”. Hoe ga je daarmee om binnen een organisatie? Omdat het een groot onderwerp is wil ik er vier blogs aan wijden. Het eerste deel gaat over de ‘harde’ aspecten en voorwaarden. In het tweede wil ik ingaan op de creatieve aspecten. Vervolgens wil ik in het derde deel het productiewaardig maken bespreken. Als toegift wil ik in een vierde deel aandacht besteden aan doorontwikkeling.
Productontwikkeling, deel 1, “ De harde aspecten ”.
Om iets nieuws te ontwikkeling moet er een goed klimaat gecreëerd worden. Het hangt een beetje af van de organisatie maar je kan er voor kiezen om het product buiten je organisatie te ontwikkelen. Is je organisatie wendbaar en is er voldoende kennis aanwezig zou ik snel de keuze maken om het product binnen de organisatie te ontwikkelen, met ondersteuning. Da’s veel leuker en het helpt ook de acceptatie en de levenscyclus binnen de staande organisatie. Daarover meer in delen drie en vier. Ook vergt het wel wat van de creativiteit van je medewerkers en hoe dat in te richten komt in deel twee aanbod. In dit deel richt ik me op de harde aspecten. Wat zijn dat die harde aspecten? En waarom zijn ze zo belangrijk. Onder harde aspecten versta ik; strategie, budget en proces. Ze zijn zo belangrijk om dat deze zaken houvast geven in de bochtige weg van innovatieve productontwikkeling. Zij zijn het baken om tot ‘iets’ of ‘niets’ te komen, eigenlijk het enige houvast.
Strategie.
Zorg voor een duidelijke strategie, een visie, waarbij mensen geïnspireerd raken. Let er wel op dat die strategie ruimte biedt voor invulling, anders verwordt de strategie tot meer een werkinstructie en dat is zonde. Bedenk dat een strategie of visie coachend moet zijn. Het team moet het zelf doen, net als in de sport. Neem ruim de tijd als organisatie om een goede gedragen strategie en visie neer te zetten. Het zal je in de rest van de processen veel tijd schelen. Bouw ijkpunten in om de strategie en visie bij te stellen. Niemand weet immers wat de toekomst brengt of welke disruptieve innovaties op het pad komen. Wees ook niet bang de strategie of visie aan te passen, maar denk er goed over na.
Budget
Productontwikkeling kost geld. Ik herhaal het nogmaals: Productontwikkeling kost geld! Kosten gaan immers voor de baten uit zo luidt het spreekwoord. Plan productontwikkeling goed. Zorg dat je organisatie gezond is en blijft zodat je budget vrij kunt maken. Ik adviseer wel om, als het concept idee goed is, er ‘All-in’ mee aan de slag te gaan. Als je iets doet, doe het goed, beknibbel niet. Dat ga je namelijk altijd zien, of erger nog je concurrenten. En als zij wel ‘All-in’ gaan kan je zomaar ingehaald worden.
Proces
Het proces is de derde belangrijke pijler. Productontwikkeling kent verschillende (hoofd) fasen. Haal deze niet door elkaar want dan loop je de kans dat het team of de organisatie er niets meer van snapt. Je organisatie ‘Buy-in’ brokkelt dan in rap tempo af en je team voelt zich niet meer gesteund.
Welke fasen kun je grofweg onderscheiden;
- Start; In deze fase is het uitproberen, aftasten. ‘POC-en' (Proof Of Concept). Vallen en opstaan. Niet nadenken over security of beheer.
- Prototype; Aan de hand van de eerste fase een prototype opbouwen. Dus niet een POC ombouwen maar met een echt goede structuur beginnen. Doe onderzoek.
- Uitwerken; Zoek medestanders, ‘Launching Customers’, om samen met het team het prototype uit te proberen en te verbeteren. Doe verder onderzoek.
- Pilot; De eerste voorzichtige stappen naar een echt product. Gebruik het prille product in een gecontroleerde (pilot) omgeving. Noem het ‘beta’ of iets van die strekking. En verzamel gegevens om te combineren met je onderzoek. Klopt het nog? Zijn de verwachtingen nog realistisch? Stuur bij.
- Integratie; Nu wordt het serieus. Maak je organisatie klaar voor een nieuw product. Pas lijnprocessen aan indien nodig en creëer focus in de lijnorganisatie. Gebruik je onderzoek en de gegevens van de pilotfase om draagvlak te creëren en te houden.
- Livegang. Zorg dat alles bij elkaar komt. Techniek, organisatie en mediamomenten. Het kind is geboren. Zet de ooievaar maar in de tuin en sla beschuit en muisjes in. Vier het moment. Let op dat je oog heb voor nazorg. Stuur desnoods bij als dat nodig is.
Door je een beetje aan bovenstaande fasen te houden is het wel zo duidelijk en zijn de verwachtingen veel beter te managen. Dat zal de sfeer in het team en de organisatie zeker ten goede komen. Productontwikkeling moet namelijk een feestje zijn!
Casper.
https://www.casperotto.nl/blog
Blog
