Internet Of Things
Casper
IOT .. het Internet Der Dingen (click here for English version)

Wat websites in de jaren 90 waren is het ‘Internet Of Things’ (IOT) vandaag de dag; “ … Iedereen wil het echter er zijn maar weinigen met een plan …”. En dat is jammer want IOT kent ongekende mogelijkheden als onderdeel van een propositie of waardeketen.
Grote organisaties zouden aan de randen van hun proposities IOT devices kunnen inzetten om nog dichter bij de consument te staan. Een nog betere beleving te creëren van hun reeds bestaande dienst of product. Zeker in combinatie met een mobiele strategie (Mobiele Apps) kan het mooi zijn om zo’n device te ontwikkelen. Hoe pak je zo iets aan, waar begin je?
Ik zou bij de ontwikkeling van zo’n device eerst ‘nut en noodzaak’ testen. Beetje ‘plakken, knippen, solderen en programmeren’ om tot een soort van prototype te komen. In deze fase is het ontzettend leuk om het als een ontdekkingsfase in te steken en met een aantal mensen (start groep) uit de organisatie. Je zou dit op vrijdagen kunnen doen, gewoon afblokken en starten; “… Start de innovatie …”. Je ziet ook dat in deze fase samenwerking gezocht word met scholen of universiteiten. Als er een prototype klaar (toonbaar) is geef een demo binnen de organisatie. Sta open voor verbetering en stel je zelf continue de vragen; “… Wat voegt het toe …” en “… Zou ik het willen hebben of gebruiken …”. Maakt niet uit of het gammel is. Goed is wel om het idee even in een vroeg stadium vast te leggen: ‘aanvraag Octrooi’. Kost maar een paar euro’s en je krijgt soms ook nog subsidie voor het ontwikkelen. Gewoon even doen.
Na een paar demo’s is het tijd voor de volgende stap; doorgaan of stoppen. Bij doorgaan zoek je een partij die je idee productwaardig kan maken. Laat een echt prototype van het device ontwikkelen. Natuurlijk samen met de start groep. Dan is het zo ver en test het, gebruik het en bepaal of je hierin wil investeren. Bedenk wel dat je nu aan meer aspecten moet denken, bijvoorbeeld; security, veiligheid, betrouwbaarheid en prijs. Eigenlijk alles waar je in de voorafgaande fase niet aan dacht (bewust niet).
Ongeveer 1 op de 100 ideeën halen de eindstreep en daarvan zullen 1 op de 100 het 1e jaar overleven. Los van dit feit geven dit soort trajecten een enorme innovatie-impuls aan je organisatie. IOT is echt zo’n technologie welke zich daar prima voor leent. Kortom blaas wat innovatie in je organisatie en verken wat IOT kan betekenen. Doe het niet alleen maar met een groep; “… Samen ontdekken is leuker dan alleen …”.
Casper.
Blog

Nu er veel nagedacht wordt over Digitale Transitie rijst de vraag; “ Wat doen we met al die digitale gegevens? ” Waar vroeger de website het eindstation was zijn er anno 2020 betere oplossingen. Waarom je beperken tot een website, of mobiel? “ -- Mobile first -- ” is een veel gehoorde kreet. Ik pleit er voor dat om te bouwen naar “ -- API-first -- ” (API staat voor; Application Programming Interface). Als we de software architectuur verdelen in een voor- en achterkant en we zetten daar een laag tussen die dat allemaal verbindt. We waren immers toch al bezig met het schaalbaar maken van de backend systemen (achterkant) in het kader van de digitale transformatie (Lees ook mijn blog over Digitale Transformatie , https://www.casperotto.nl/digitale_transformatie ). Hoe mooi is het als je een API-laag creëert waarop je alles zou kunnen aansluiten: een website of een mobiele applicatie of een koppeling met een ander platform of ….. wat je maar wil. Je bent flexibel om te doen wat voor jouw bedrijf het beste is. Bijvoorbeeld voor klanten een portaal realiseren waar ze zaken zelf kunnen regelen. Of koppelen met een ander portaal van een partner bedrijf. Ongekende mogelijkheden. Van belang is wel om de digitale transformatie goed door te voeren. Als systemen op een goede manier gekoppeld zijn heb je daar veel profijt van. Belangrijke vraagstukken zul je moeten beantwoorden (onder andere); • Welke delen van de architectuur gedragen real time, welke niet? • Waar leg ik gegevensverzamelingen aan? • Waar moet ik buffers creëren om niet (te) afhankelijk te zijn van andere systemen? • Waar maak ik gebruik van API’s en waar van (micro) services? Belangrijk is om goed het evenwicht in het oog te houden. Net als met alle goede apparaten moeten de componenten in balans zijn. Alleen dan werkt het optimaal samen. Naast het technische is het ook belangrijk dat je een groep met de juiste mensen samen stelt. Met focus op techniek, business en financiën. Multi disciplinair, laat ze samen werken, stel kaders op maar zo min mogelijk doelen. Laat het team dat doen, je kunt de uitkomst toetsen aan de strategie welke je voor ogen hebt. Misschien word je wel verrast met een uitkomst die je niet voor mogelijk had gehouden. Dat geeft je als ondernemer ook een boost, nieuwe terreinen verkennen, nieuwe dingen leren en ontdekken. Iedere disruptieve gebeurtenis, hoe vervelend ook, opent de deur voor nieuwe kansen en oplossingen. Laten we er wat mee doen! Casper. https://www.casperotto.nl/ https://www.casperotto.nl/blog